17 juli 2015 - Braemar - Reisverslag uit Braemar, Verenigd Koninkrijk van Bart en Els Oosterhoff-Besters - WaarBenJij.nu 17 juli 2015 - Braemar - Reisverslag uit Braemar, Verenigd Koninkrijk van Bart en Els Oosterhoff-Besters - WaarBenJij.nu

17 juli 2015 - Braemar

Blijf op de hoogte en volg Bart en Els

17 Juli 2015 | Verenigd Koninkrijk, Braemar

Ruim op tijd zaten we aan het ontbijt met gerookte zalm, scrambled eggs en granola en de regen kwam met bakken naar beneden. Het beloofde dus een hele mooie Schotse dag te worden. Na ampele overwegingen besloten we Fraser Castle te bezoeken, de residentie van de MacKenzie/Fraser clan. Voor diegenen die bekend zijn met de Reiziger cyclus van de schrijfster Diana Gabaldon, zijn dit bekende namen. Voor diegenen die deze boeken nog niet gelezen hebben, ga dat vooral doen als je van romantische historische verhalen houdt en kijk naar de verfilming van het eerste boek op HBO, getiteld Outlander. We kregen een alleraardigste toer door dit bij Kenmay gelegen kasteel, waar wij de suppoosten ook nog wat hebben kunnen leren. Zo bleek een ijzeren kostbaarhedenkist de naam "iron kist" te dragen, zodat wij konden uitleggen dat kist Nederlands is voor chest, wat bij de suppoost een wereld deed opengaan. Helemaal boven kwamen we in de bibliotheek de volgende suppoost tegen, die daar al drie jaar stond maar niet wist te vertellen hoe zwaar het houten been van Charles MacKenzie-Fraser was. Hij had dat zich nog nooit afgevraagd en ook nooit de behoefte gehad om dat ding aan te raken. Dit was het moment dat zijn wereld zou veranderen, hij ging geschiedenis schrijven. Op 17 juli 2015 ging hij op aanmoediging van twee Nederlandse toeristen voor de eerste keer in zijn leven het kunstbeen optillen en vond hem lichter dan hij dacht. Wij hadden de eer om het ook even te mogen testen. Heel bijzonder! Een alerte collega merkte op "that we were the first ones to pull Charles' leg". Daarna nog wat sandwiches in de tearoom van het kasteel gegeten en de nodige foto's van de buitenkant gemaakt, want het was zowaar droog geworden. Via een andere ook weer prachtige route teruggereden waar we nog een bijzondere witte hangbrug over de rivier de Dee zagen. Onze dag hebben we weer afgesloten met een etentje aan de overkant.

• 18 Juli 2015 - 17:35

Nicole :

Goed om te lezen dat het toch nog een mooie dag is geworden. Grappig he dat wij ons soms dingen afvragen waar anderen nog nooit over nagedacht hebben! (Maar wij denken verder niet veel na hoor haha)
    Het ziet er in ieder geval prachtig uit op de foto's.

• 18 Juli 2015 - 18:24

Tim:

Ik vraag me dan af hoe lang zo'n been zal branden in de kachel... Ziet er weer schitterend uit daar in Schotland! Misschien toch een keer rond trekken op de motor daar! Have fun!

• 18 Juli 2015 - 19:29

Bart En Els Oosterhoff-Besters:

Wij zijn al heel wat motorrijders tegengekomen Tim. Fantastisch mooi om rond te toeren, wel met extra regenkleding in de bagage.....

• 18 Juli 2015 - 21:26

Erik:

Hoe zwaar is die regenkleding eigenlijk Tim? En hoe lang zou die branden?
    Jullie zijn trouwens de zon vergeten in te pakken, misschien waren ze daar naar op zoek op het vliegveld... De zon hangt nog hier te branden boven jullie tuin... Fijn voor degene die moet sproeien, ik heb medelijden met hem...
    Veel plezier! Gr. Erik en Angela